Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2012 00:06 - ПРЕГРЪЩАМ ТЕ - ПРЕГЪРНИ МЕ!
Автор: astika Категория: Новини   
Прочетен: 1277 Коментари: 0 Гласове:
0



  Прегръщам те - прегърни ме!
imageimage image

Утре, 21 януари 2012 година, от 12:00 часа пред Часовника до Община Бургас фондация „Астика“ и  членовете на Младежка доброволческа мрежа към организацията  ще се включят в Световния ден на прегръдката за втора поредна година. Инициативата  е под наслов „Прегръщам те - прегърни ме“. Тази година тя ще се  осъществи по проект „МИКЦ- Астика” – Бургас и е част от дейностите в „Свободната зона”. Проектът се изпълнява  по Национална програма за младежта (2011-2015) с подкрепата на Община Бургас, партньор по проекта. Младежите от фондацията заявиха, че са подготвили своите плакати с подобни надписи на този с който и Хуан Ман е бил написал по време на иницативата си за Ден на прегръдката.

Идеята за Световния ден на прегръдката е породена от истинската история на австралиеца Хуан Ман, човек, чиято единствена мисия е да протегне ръка и да прегърне. Хуан Ман живее в Лондон. Един ден светът му се обръща с главата надолу и той трябва да се завърне у дома. Тръгва си само с торба пълна с дрехи и един свят с проблеми. На терминала на летището в Сидни няма кой да го посрещне и на кого да се обади вкъщи. Той се оказва турист в родния си град. „Постоянно на терминала на пристигащите имаше пътници, който чакат срещата си с приятели и семейството си, с отворени обятия и усмихнати лица, прегръщат ги и се смеят заедно. Аз исках някой там да чака и мен, да се радва да ме види, да се усмихва на мен и да ме прегърне“, споделя Ман. Така взел някакъв картон и маркери и написал от двете страни: „Безплатна прегръдка“. Намерил най-натовареното пешеходно кръстовище в града и застанал там. В продължение на 15 минути, минувачите просто гледали през него. Първият човек, който спрял, го потупал по рамото и му разказал, как кучето му е починало тази сутрин. Друга жена споделила, че днес се навършва една година от смъртта на единствената й дъщеря, която е починала в автомобилна катастрофа. „Това, което е необходимо сега, когато се чувствам най-сама в света, е да те прегърнат“ – казала жената. Хуан Ман приклекнал на едното си коляно, жената поставила ръце около него и когато се разделили, тя се усмихвала. Всеки човек има проблеми и със сигурност не прави сравнение, за да види някой, който някога е бил намръщен, а след това усмихнат. Усмивката дори за момент си струва всеки път.

Психологът Вирджиния Сатир казва: „Имаме нужда от 4 прегръдки на ден за преживяване. Имаме нужда от 8 прегръдки на ден за подкрепа. Имаме нужда от 12 прегръдки на ден, за  да се развиваме.”

Доказано е, че прегръщането намалява стреса и подобрява настроението по-успешно от много други активности. Изследователи от уверситета в Северна Каролина, САЩ, са открили, че нивата на хормона кортизол, отделян при стрес, се понижават значително, когато хората прегръщат близките си за поне 20 секунди.

„Елате да се прегърнем, за да стоплим сърцата си в студените  дни, да си подарим повече положителни емоции и усмивки. Прегръщайте се по всяко време и без повод!”, пожела екипът на МИКЦ-Астика  Бургас



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: astika
Категория: Други
Прочетен: 260775
Постинги: 116
Коментари: 71
Гласове: 47
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930